tekhne - scientia - praksis - gnosis - relatio
            claritas - unitas - integritas - consonantia

cogitate incognitum

düşünülmeyeni düşün

ENGLISH

M. Atilla Öner

Özgeçmiş

Tartışma Listeleri

Makaleler

Bildiriler

Yönetilen Tezler

Yazılar ve Raporlar

 

    < ANA SAYFA     

SİSTEMİK ŞABLONLAR

< GERİ

BÜYÜME VE AZ YATIRIM

Açıklama

 

 

 

TANIMLAMA

 

“Büyüme ve Az Yatırım” şablonunda; bir sınıra yaklaşan büyüme girişilecek kapasite yatırımları ile şimdi veya gelecekte giderilebilir. Yatırım

 yapmak yerine kapasite standartları - gelecekte az yatırımları haklı çıkarmak üzere - düşük performansa yönelmek amacıyla düşürülür.  Eğer bir sistem sınırları dışarısına uzanırsa, kapasite yatırım ihtiyaçlarını azaltacak performans standartlarını düşürerek bunun bedelini ödemiş olacaktır.  Bu şablon, yatırım kararlarının geçmişteki kararlara güvenilerek değil, güncel bir bakış açısıyla yapılmasının gerekliliğini ifade eden bir yapıdır. 

 

ANA HUSUSLAR

1.       Kapasite yatırımlarına yönelik tahminlere yönelinmelidir.  Eğer düşünce olarak eski performans hakimse, talebi ve onun artmasını sağlayan faktörler dengelenmeye çalışılmalıdır. 

2.       Eğer büyüme için bir potansiyel varsa, gelecekteki talep sezilerek bir kapasite yaratılmaya çalışılmalıdır.

 

ŞABLONUN ULUSAL YENİLİK SİSTEMİ YÖNETİMİNE ETKİSİ

Genelde kamu kurum ve kuruluşları arasında kaynakların etkin bir şekilde dağıtılmaması sorunu yaşanmaktadır.  Bu durum yerel yönetimler içinde geçerlidir.  Geçmişteki yatırım kararlarından etkilenerek sermaye planlaması yapılmaktadır.  Örneğin doğu ve güneydoğuda başlatılan yatırım gayretleri, bölgenin potansiyel büyüme gücü dikkate alınmadan yetersiz planlanmakta, diğer bölgelere  gereksiz sermaye akışı olabilmektedir.  Hükümet yanlısı yerel yönetimlere daha fazla sermaye akışı olmakta, bu durum dengeli paylaşımı sağlamamakta ve bölgenin dolayısıyla da ülkenin yenilikçi performansı olumsuz yönde etkilenmektedir.

Benzer şekilde SSK/Devlet hastanelerinde hizmet kalitesinin arttırılması için yatırım yapılması gerekmektedir.  Bürokratlar genelde, “ortalama ihtiyacı” karşılayarak “ortalama servis düzeyinin” düşmesine izin vermektedirler. Bu sistemden yararlanan kesim, siyasî arenada sesi güçlü çıkıp etkili olamadığı için çözüme ulaşılamamaktadır. Belirli bir eşik geçildikten sonra ise sorunun çözümü mevcut kaynaklarla imkansız hale gelmektedir.